Phagwa meiden - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Carlijn Smalheer - WaarBenJij.nu Phagwa meiden - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Carlijn Smalheer - WaarBenJij.nu

Phagwa meiden

Door: Carlijn

Blijf op de hoogte en volg Carlijn

24 Maart 2011 | Suriname, Paramaribo

Hallo Allemaal,
Hoe gaat het in Nederland? Veel mooi weer begreep ik. Mooi laat de boel maar lekker op warmen voor ik weer thuis kom anders is de klap zo groot, met andere woorden: heerlijk weer hier! De regen komt en gaat maar we hebben de afgelopen dagen heerlijk kunnen zonnen en genieten buiten.

De afgelopen dagen voelden echt als vakantie. We moesten wachten op feedback en konden niet verder met ons onderzoek. Daar hebben we dus maar goed gebruik van gemaakt. Zonnen, winkelen, Holi Phagwa vieren, kayakken en canopy (kabelbaan) bij Bergendal.

Donderdag wilden we naar de Colakreek. Dat is een badplaats. Maltie had ons verteld dat we er een busje heen konden nemen. We waren helemaal bepakt en bezakt naar de busje gelopen bij de heiligenweg. Daar aangekomen wilden we vragen naar een bus die we moesten nemen om daar te komen. Volgens de chauffeurs die wij spraken, gingen er geen bus heen maar we konden wel hun busje huren voor 300 srd. Jep, sure dacht het niet dus… of het nou echt zo was dat er geen bus heen ging of dat die chauffeurs ons een poot wilden uitdraaien is niet echt duidelijk, onze buurvrouw Maltie beweerd nog steeds bij hoog en laag dat er echt een busje heen gaat…
Maar we waren dus helemaal ingesteld op zonnen en zwemmen, we besloten toen maar de bus naar White Beach weer te nemen, daar konden we heen en weer voor 5 srd dat verschilt nogal.
We hebben echt een super dagje gehad, super veel zon. Ik heb als een bezetene gesmeerd met de zonnebrandcrème want ik ben nog steeds de blankste van ons stel en ik weet hoe snel ik verbrand. Die Surinaamse zon moet niet onderschat worden. Maar dat ik de enige was die niet zou verbranden had ik niet verwacht.

Ik had in mijn vorige verhaal al verteld over Holi Phagwa. We keken er al weken naar uit en nu was het eindelijk zo ver. Holi Phagwa is een Hindoestaans feest, ze vieren dan het nieuwe jaar en de lente. Dat vieren doen ze ook echt goed. We waren uitgenodigd bij Hindoestaanse mensen in onze straat. Nou ja uitgenodigd, iedereen was gewoon welkom, echt Surinaams dus. Thuis waren we druk bezig met alle voorbereidingen, haar in een knot met gel, vaseline in onze wenkbrauwen. ‘Waarom?’ Hoor ik je denken, nou daar kom je gauw genoeg achter. We hadden onze oudste kleren aangetrokken en dat was maar goed ook. Onze Phagwa-poeder in de aanslag en op pad. We kwamen bij die mensen aan en het eerste waar we mee begroet werden was een hele laag gekleurde poeder die van alle kanten naar ons werd gegooid. Daarna kregen we een glas Borgoe (rum) en eten (bara’s) in onze handen gedrukt. Er waren nog 3 Nederlandse stagiaires die, by the look of it, er al een tijdje waren, helemaal groen geel blauw paars. Het was erg gezellig. Leuk om zo het traditionele feest bij echte Hindoestaanse mensen mee te maken. Haha klinkt raar… Toen we weg gingen kregen we allemaal nog een bord Roti mee. Daar liepen we dan met een bord roti en een groen geel blauw roze rood paarse enz outfit hoofd en haren. (vandaar die vaseline in onze wenkbrauwen.) We hadden al gehoord dat, als je blond bent, die kleuren er extra lang in blijven zitten. We liepen samen met de andere stagiaires naar het onafhankelijkheidsplein. Het was vroeg (5uursmiddags) dus niet zo druk op het plein, maar wel leuke muziek en natuurlijk genoeg phagwa poeder. Ik heb echt alle kleuren van de regenboog op mij gehad. Als we alle foto’s terug kijken kun je dat duidelijk zien. Toen naar maar huis gelopen want we konden zo niet in de taxi. We hadden die meiden uitgenodigd om bij ons thuis de roti op te eten. Leuk dat ze zo dichtbij wonen. ’s Avonds nog een drankje bij ’t vat. We waren vroeg thuis dus vroeg erin want de volgende dag hadden we Berg en Dal besproken.

Ik had al dansend een beetje m’n voet verslikt (haha ja verslinkt… we waren een keer een jongetje tegen gekomen die uitgebreid tegen ons ging vertellen dat hij zijn voet had verslikt en dat ie er erg veel last van had. Schattig), dus Claudia, onze EHBO’r, ging even voelen. maar toen zag ze een kakkerlak achter bij onze bedden wegkruipen! Waaah, snel de 'bop-spray’ gebruikt en besloten om beneden te gaan slapen op banken. Ook nog mijn matras mee gesleept. Maar goed eenmaal beneden kwamen we er nog 3 tegen. Hallo!! Niet grappig meer. Wij hebben dus die nacht niet echt lekker geslapen (lees: niet geslapen). En we moesten die ochtend om 5 uur uit bed, half 7 zou de bus vertrekken bij het krasnapolski hotel ( ja die hebben ze hier ook) om naar bergendal te gaan. Niet zo fijn dus. Met kleine oogjes en wallen gingen wij dus op pad.
We gingen met het personeelsbusje van bergendal mee. Erg lang rijden maar hoe verder we van Paramaribo verwijderd waren hoe mooier, groener en weidser het werd. Dalen vol met de raarste bomen en planten, zo mooi. We reden eerst naar een plek waar het personeel voor het resort heen moest worden gebracht. Het resort ligt aan de suriname rivier en de weg er naar toe was dus een gekronkel en klimmen en dalen op een modderig padje. Best spannend maar de bus hield het. Langs de weg stonden aanwijzingen “in de eerste versnelling rijden” en “toeteren” (bij een scherpe bocht waar niet langs gekeken kon worden).
Maar uiteindelijk 1,5 uur later waren we bij adventure center bergendal. Daar gingen we kajakken en canopy. Canopy is een parcours (door de bomen) van allemaal lange en hoge (!) kabelbanen. 1tje zelfs over de suriname rivier! 10 kabelbanen van een totale lengte van 1 km. Een hoop gezwier tussen de boomtoppen dus.
We werden ingesnoerd en kregen een handschoen om te remmen (of dat hoop je dan). We gingen oefenen op een kort stukje vlak boven de grond, die mannen snoeren je in en hangen je aan die stalen kabel, jij hoeft alleen maar te remmen met je handschoen door jezelf omhoog te trekken. Helaas voor ons (Claudia en ik) waren er geen linkerhandschoenen, erg vervelend omdat wij natuurlijk meer kracht hebben in onze linkerarm. Toen we met vlag en wimpel voor onze minicursus geslaagd werden liepen we naar boven, onze gidsen waren nog niet helemaal ontdooit maar kwamen al gauw in hun element toen we onze eerste platform naderden, allemaal flauwe grappen. Vooral over Phagwa, we hadden het groen roze enz nog niet helemaal uit onze haren (nu nog niet trouwens), dus we werden al gauw de Phagwa meiden genoemd. En toen gingen we met onze eerste kabelbaan, viel mee iedereen heeft geremd en geen ongelukken. En, niet algeheel onbelangrijk, het was leuk! We klommen langzaam omhoog, de kabelbanen werden steeds hoger en langer, ook de snelheden die we bereikten op de kabelbaan ging omhoog. Wat cool is maar minder fijn als blijkt dat je niet kunt remmen! Die arme jongen moest mij in volle vaart beschermen tegen een botsing met een boom, hij deed heel stoer maar ik kan me niet voorstellen dat hij geen klap had gehad. Het erge was nog dat direct na mij, Claudia hetzelfde overkwam en daarna bij Sjoukje ook, bij Sjoukje raakte hij zelfs de boom. Daarna deed hij nog steeds heel stoer maar volgens ons had hij wel degelijk pijn! Een paar stootkussens tegen de boom zou geen overbodige luxe zijn. Daarna was ik toch wel iets huiveriger, niet bang voor de hoogte of de kabel (dat was alleen maar cool) maar wat als ik weer niet kon remmen? Ik zou niet tegen een boom komen maar die arme jongen! En natuurlijk gebeurde het nog eens maar toen viel de vaart wel mee. En toen stonden we in eens bij de suriname rivier! Ik zocht naar de volgende kabel maar keek niet recht voor me, toen ik dat wel deed zag ik een enorme kabel recht over de Suriname rivier lopen naar de overkant! Wow… slik… dat remmen zou nu wel erg goed van pas komen… maar gelukkig maakten ze voor deze snelheid (40 km p/u) een extra remkabel vast. En het was zo gaaf! Ik heb bewust goed om me heen gekeken, dat remmen zat wel in m’n achterhoofd maar het uitzicht was adembenemend, vlieg je daar even hoog boven een rivier tussen twee regenwouden in! Zo cool!
Na de canopy kwam het kajakken op een heel andere manier ook heel gaaf. Het was natuurlijk een stuk rustiger en er was geen adreline-rush maar het idee dat we daar gewoon in een regenwoud aan het kajakken waren is zo gaaf. Het ruikt er echt als een regenwoud. Hoe ik weet hoe een regenwoud ruikt? Door Burgerszoo haha. Het rook er dus naar het regenwoud in Burgerszoo met zo af en toe miezerde het. Heerlijk! Al die natuurlijk om je heen, alle planten en bomen. Alles zag er vreemd en wonderlijk uit. Op een gegeven moment zei de gids dat we voorzichtig lang een bepaalde struik moesten roeien want er lag een giftige slang op. En jawel daar lag ie! Waaaah snel er voorbij, maar stiekum wel cool dat we die gezien hebben. Een eindje verder werd ik verrast door een hele grote helblauwe vlinder (denk: vlindertuin Emmen grote) zo mooi. Af en toe vlogen er ook vleesmuizen vlak boven het water. Ik had echt het idee dat ik in een soort droom wereld terecht was gekomen, zo rustig en tegelijkertijd zoveel beweging om ons heen. de weg terug was wel even pittig, tegen de stroom in goed voor de armen!
We moesten nog even wachten op de lunch. Die jongens van het adventure center waren allemaal nog hartstikke jong, tussen de 19 en 22. En zij runnen gewoon die hele zaak daar. Petje af.
Smiddags werden we weer met het zelfde personeelsbusje naar huis gebracht. 6 uur thuis en helemaal bek af maar een super geslaagd uitje! We gaan zeker nog eens!

We zijn nu halverwege. We voelen ons al aardig thuis, we hebben het over ‘ons’ huis, ‘onze’ straat, ‘onze fietsen’ en ‘onze’ buren. We zijn gewend geraakt aan de warmte, het gejoel van de mannen, de combe (supermarkt), het links rijden, de straathonden, enz.… We zouden haast vergeten dat we in een ander land zitten maar dan zie ik de hagedissen rond scharrelen in de tuin, de kolibries van bloem naar bloem zoeven en hoog in de lucht de gieren cirkelen boven de straten. Dat is toch wat anders dan koeien in de wei, mussen in de dakgoot en meeuwen in de lucht.
1 ding waar ik nooit aan zal wennen zijn de kakkerlakken! Er is er nu dus weer een in onze slaapkamer, we hebben net een spray gespoten in de hoop dat hij nu in de kakkerlakken hemel is maar you never know, het blijven kakkerlakken die beesten kunnen volgens mij overal tegen… zucht…
Liefs Carlijn

• 24 Maart 2011 - 13:27

Geertje & Gerald:

Ha die Carlijn,

Wat maak je toch veel mee zeg ! In Nederland is het heerlijke weer begonnen... Helaas geven ze van het weekend weer minder weer af :-( maar goed geniet van het weer zolang het er is !

Echt cool om de foto's te zien van jullie na de Holi Phagwa, echt super. Ben benieuwd wanneer het eindelijk uit je haren verdwijnt ! Is het huis van die mensen waar het werd gevierd geen puinhoop ? Of valt dat wel mee ?

Echt leuk om je verhalen te lezen, het is elke keer wel gokken of je een nieuw verhaal hebt ja of nee dus kijk wel regelmatig op je site of je weer wat achtergelaten hebt ! En vandaag is het weer zover...

Nou meid geniet nog lekker van alles daar in Suriname.

Liefs,
    G & G

• 24 Maart 2011 - 22:44

Cargo:

Ik ben wel een beetje onder de indruk... Kabelbanen? Remmen tegen een boom? Kajakken langs giftige slangen en alweer die enge Vleesmuizen? Men, jij durfal!!

Ik heb vandaag geschilderd... Ik weet 't, veel minder spectaculair, maar voor mij een hele onderneming om alle 'flexa mega wit' weer van m'n armen, gezicht en uit m'n haar te krijgen... Ik was opgelucht om te zien dat jullie je voor de lol zo besmeren, is het net alsof ik ook een beetje bij jullie hoor, als Phagwa-meisje!

• 25 Maart 2011 - 19:17

Herman En Margreet:

He Carlijn. Dat van dat skype is niet erg, donderdag was ik het helemaal vergeten en vrijdag dacht ik er ook pas heel laat aan. Bedankt voor je kaartje. Toen ik met Marten uit bed kwam zag hij een kaartje op de mat liggen en hij zei meteen: Van tante Carlijn! Dat schaafijs heb ik wel eens gehad, een keer in Rotterdam, is best lekker! Marten leek het ook erg lekker. Echt stoer die kabelbanen en dat kajakken. Jammer dat Papa het niet kan lezen die had je verhaal volgens mij heel leuk en stoer gevonden. echt iets voor hem, de hele reis naar Suriname trouwens

• 25 Maart 2011 - 19:19

H En M:

he? ik plaatste ineens het bericht terwijl ik nog niet klaar was. Nou dan rond ik zo maar af. Morgen komen moeder, leanne, frits, nina en jurre bij ons op visite dus dat wordt een gezellig boel. Groetjes!

• 27 Maart 2011 - 20:19

Ina:

Het blijft een feestje om je verhalen te lezen. ook mooi om te horen dat het met je onderzoek ook lekker gaat. Een prima tijd dus. Carlijn het is mooi dat je zo geniet van alles, toch zal het ook fijn zijn om je weer te zien. Momenteel is Arend ook weg, dus erg stil.
    Je volgende vakantie is al geboekt in de Ardennen. We hebben drie huisjes, dus gaan we het er eens lekker van nemen. Toch leuk om te weten dat als je thuis ben je al bijna weer weg gaat. Maar voorlopig zit je nog 37 dagen in Surineme. In jouw huis en in jouw straat, bij jouw buren, toch?

• 27 Maart 2011 - 20:30

Moeder Anke:

Hoi lieve Carlijn, wat een avonturen weer. Wel een heel erg kleurig feest dat Hindoestaanse Holi Phagwa, wat zien jullie eruit zeg. Enfin, 's lands wijs, 's lands eer. ( oud spreekwoord )
    Ik vind je wel een waaghals hoor, maar dat heb je wel van je vader, die moest ook altijd alles proberen. Wat zou hij van je verhalen hebben genoten! Maar het lijkt me ook gaaf hoor, die prachtige natuur en dan zo'n grote rivier. Zo'n giftige slang vind ik dan weer even wat minder, maar ja, die hoort ook bij zo'n land.
    Leuke dingen allemaal.
    Ja je bent al weer halverwege, de tijd gaat toch wel snel. Geniet ervan, voor je het weet is het weer voorbij. Maar misschien moeten we er nog maar eens op vakantie..........?
    Gisteren bij Margreet en Herman geweest,met Leanne en Frits, Nina en Jurre. Erg gezellig, het schiet nu echt op met de baby, nog 2 weken...
    Tante Tina en tante Gerda zijn dit weekend ook geweest. Tante Tina nam het nog maar even waar, voor ze a.s.dinsdag aan haar 3e chemo moet.
    Vanmogen was de kerk van Margreet en Herman op TV, Zwolle zuid. 's middags hadden we een gezamelijke dienst met de Ned.Gereformeerden, m.m.v. 2 koren, de Credo singers uit M'meer en IJE-koor uit D.Helder.Mooie dienst met veel zingen en prachtig dat we dit samen met de Ned. ger.meerden konden doen, een stap in de goede richting, naar eenheid, al is die weg misschien nog heel lang.Er waren heel veel mensen in de kerk ( W'werf ), ik was met Leanne en Annie.Zo ik ga maar eens stoppen. Ik heb, let op, een kaartje voor je ge kocht, ik schaam mij diep dat er nog niets op je Surinaamse deurmat is gevallen, van je "bloedeigen" moeder nog wel!! Maar ik ga mijn leven beteren, bij deze beloofd. Gelukkig bestaan er nog mensen zoals Tante Fenny, de immer trouwe "kaartenschrijf" tante!!
    Liefs
    Ps bij de kerk nog even Nel en Tjeerd Arendse gesproken en natuulijk gefeliciteerd met de nieuwe kleinzoon in Canada, eind mei gaan ze er heen. Dit weekend kregen we het kaartje, aan jou en je fam gericht, ik zal even een berichtje sturen, namens ons allen.

• 28 Maart 2011 - 19:56

Annie:

He lieve Carlijn,
    Daan en Amy moesten erg om je lachen. Tante Carlijn is helemaal geverft ze is toch geen paasei?!

Wat doe je toch een leuke dingen!!!!
    En dat je ook gewoon naar de "buren"gaat, lache zeg.
    Hier ben je zeker weten de bruinste als je terug komt :)
    Wel leuk dat die meiden zo lekker dichtbij wonen. En hun hebben omdat ze er al langer zitten vast nog hele leuke tips en uitjes of niet?
    Dank je wel voor je kaartje, helemaal leuk.
    Wij zijn hier lekker aan het werk/school/peuterschool en oppas. Daan kan al alleen zonder zijwieltjes fietsen, en a.s weekend gaat hij bij je moeder logeren. Chris gaat klussen en Amy en ik gaat naar Almkerk (mijn zusje is jarig)
    Veel plezier, en een dikke kus van ons 4-ren

• 29 Maart 2011 - 20:41

Leanne:

houdie, wat een avonturen weer!! Bijzonder en spannend..we vragen ons alleen wel af wat vleesmuizen zijn....ENORMe VLEZIGE muiZen met vleugels? liefs leanne

• 29 Maart 2011 - 20:45

Jurre:

Hoi tante carlijn..ik kan lopen!! zo dat wilde ik even vertellen, ik ben namelijk heel trots op mezelf en mijn papa, mama en zus ook!..Nu moet mn haar nog even groeien en dan ben ik baby af ...boks Jurre

• 30 Maart 2011 - 06:16

Petra Broeksema:

Hee lieve meiden!

Wat een gave foto's zeg! en die verhalen, haha! Giftige slangen, luxe bussen en kabelbanen.. Supergaaf!
    Maarre.. ik ben nu al een aantal dagen op de site aan het zoeken naar een adres van jullie verblijfsplaats..maar ik kan hem nergens vinden! Helpen jullie even?

Liefs Petra

• 31 Maart 2011 - 17:38

Jeanneke:

Hoi lieve Carlijn,
    weer ff je website afgestruind! Leuk hoor al die verhalen. Je maakt veel mee zie ik op de foto's. Blijf je constant in het hetzelfde huisje of ga je nog verder trekken? En hoe gaat het met je project? Al wat kunnen onderzoeken?
    Hier gaat ook alles ook goed hoor. Ik ben druk bezig met mijn scriptie, en als het gaat als het er nu uitziet krijg 23-6 mijn diploma en speldje ;) spannend hoor!
    En 17 april doen Charlotte en ik belijdenis, erg mooi. Je bent volgens mij dan nog niet thuis he, anders kon je gezellig komen hoor!!!
    Nou meid dikke kus en nog veel plezier de komende tijd. De verhalen en foto's kom ik nog wel eens bekijken.
    Dikke kus je nichtje.

• 01 April 2011 - 18:08

Henrike:

Hoi Carlijn!
    Wauw zeg.... wat beleef jij nogal wat zeg! kWas even nieuwsgierig ;-) en had je site opgezocht. Succes met deze fase van jullie onderzoek en ook heeeeeeeeeeeel veel fun daar! Maar zo te zien aan de foto's komt dat helemaal goed... haha, t ziet er geweldig uit!
    lieve groetjes vanuit hier.

• 29 April 2011 - 19:01

Fenny Pama: